Okullardaki Kur’an-ı Kerim dersinin daha etkili ve verimli hale gelmesi amacıyla Din Eğitiminde Kur’an-ı Kerim Öğretimi Çalıştayı düzenlendi.
Kur’an-ı Kerim öğretiminde kullanılan yöntem ve teknikler, yeni teknolojilerin kullanımı, öğretmenlerin eğitimi, erken çocukluk döneminde Kur’an öğretimi gibi konular; öğretmenler, okul yöneticileri, Diyanet, STK temsilcileri ve akademisyenlerin katılımıyla düzenlenen Din Eğitiminde Kur’an-ı Kerim Öğretimi Çalıştayı’nda tartışıldı. Çalışmanın sonunda ortaya konulan önerilere göre bir rapor ve eylem planı hazırlanacak.
Türkiye’de her kademedeki okullarda okutulan Kur’an-ı Kerim dersinin daha etkili ve verimli bir hale gelmesini amaçlayan program, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Din Öğretimi Bölümü tarafından ÖNDER İmam Hatipliler Derneği ve İmam Hatip Araştırmaları Merkezi (İHAMER) desteğiyle İstanbul Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde düzenlendi. Farklı başlıklar altında Kur’an-ı Kerim Öğretimi’nin ele alındığı çalıştay, gün sonunda sertifika töreni ve hatıra fotoğrafının çekilmesi ile son buldu.
Mücadelemiz gençleri Kur’an’la buluşturmak
Kur’an-ı Kerim tilaveti ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan çalıştayda konuşan ÖNDER Genel Başkanı Abdullah Ceylan, “Peygamber Efendimiz, bundan asırlar önce ilahi vahyi insanlara ulaştırmak üzere dertleniyordu. Bugün de 1500 yıl sonra aynı dertle dertlenen bir kadro ile beraberiz” dedi. Bugünün enstrümanlarıyla gençlere ilahi kelamın nasıl aktarılması gerektiğini konuşacaklarını belirten Ceylan sözlerini şöyle sürdürdü: Türkiye’de 28 milyon gencimiz var. Ne kadarına Allah’ın kelamını ulaştırabiliyoruz, ulaştıramadıklarımızla ne kadar dertlenebiliyoruz? Türkiye’nin yeni yüzyılında çift kanatlı gençler yetiştirebilmek için çalışacağız. İmam hatip okullarımızdaki 1,5 milyon gencimizi yeniden Kur’an’la buluşturmak, o ruhu kimliklerine işlemek üzere bir mücadelemiz var. Rabbim inşallah bizleri gönüllere ilahi kelamı nakşetmeye vesile kılsın.
Yol haritası çıkaracağız
İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Yapıcı da yapılan saha araştırmalarına göre gerek imam hatip okulları gerek seçmeli din derslerinde Kur’an-ı Kerim öğretimi alanında yeni çalışmalara, güncel yöntem ve tekniklere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Bu yüzden Kur’an öğretimi konusunu öğretmenler, Diyanet mensupları, ilahiyat fakültesi hocaları ve STK’ların gönüllüleriyle bu meseleyi ele almak istediklerini belirten Yapıcı, “Geçen yıl İstanbul’daki öğretmenlere yaptıkları ankette eğitimde teknolojiyi kullanma, Kur’an-ı Kerim öğretimi, Arapça öğretimi konusunda destek talebi ortaya çıkmıştı. Biz bu çalıştayla önümüze bir yol haritası çıkarmak istiyoruz. Çünkü Kur’an öğretimi konusunda doğru bir yaklaşım sergileyemezsek, doğru ve pedagojik yöntemi belirleyemezsek din öğretiminde ilk düğmeyi doğru iliklememiş oluruz” diye konuştu.
Daha iyi eğitimin yollarını arıyoruz
Zeytinburnu İlçe Milli Eğitim Müdür İsmail Çetinkaya da “Kur’an-ı Kerim’i ya öğrenen ya öğreten ya da bunları destekleyen olma düsturundan bizler de payımızı almak istiyoruz. Bu sebeple çalıştaya ev sahipliği yapmaktan dolayı çok mutluyuz” dedi. Çetinkaya, “Kur’an ve sünnet çizgisinde yaşayan insanların ve ülkemizdeki bu hareketin ne zorluklar yaşadığını hep birlikte tecrübe ettik. Ne mutlu ki şimdi öğrencilerimize bu eğitimi nasıl daha iyi vereceğimizin yollarını arıyoruz. İnşallah en güzel metotlar ve yöntemlerin belirlendiği bir çalışma olur” ifadelerine yer verdi.
Yeni görüş ve önerilere ihtiyaç var
Çalıştaya katılarak komisyonları ziyaret eden İstanbul İl Millî Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür de “Din öğretiminde Kur’an-ı Kerim öğretimi çok önemli bir başlık. Bu başlıkta yapılması gereken çok işimiz var. En doğru, en güzel ve en faydalı yöntemi bulmak için farklı görüş ve önerilere her zaman açığız. Biz bu önerileri değerlendirerek çalışmalarımıza yön vereceğiz” dedi. Salonları tek tek gezen ve katılımcılarla sohbet eden Yentür, çalıştaya katkı sunan isimlere teşekkür etti.
Eğitimde teknolojinin kullanımı
Üniversitelerden akademisyenler, okul müdürleri, öğretmenler, Diyanet mensupları, Kur’an Kursu öğreticileri, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği, İmam Hatip Araştırmaları Merkezi (İHAMER) gibi sivil toplum kuruluşları gönüllülerinin katıldığı çalıştayda din eğitimi çerçevesinde Kur’an-ı Kerim öğretimi şu yedi başlıkta ele alındı: Kur’an-ı Kerim Dersini Nasıl Sevdirelim, Kur’an-ı Kerim Öğretiminde Yöntem ve Teknikler, Kur’an-ı Kerim Dersinde Ölçme Değerlendirme ve Eğitim Teknolojilerinin Kullanımı, Kur’an-ı Kerim Öğretmenlerinin Eğitimi ve Gelişimi, Kur’an-ı Kerim Eğitiminde Hafızlık, Seçmeli Derslerde Kur’an-ı Kerim Öğretimi, Erken Çocukluk Döneminde Kur’an-ı Kerim Öğretimi.
Çözüm önerileri geliştirilecek
Yedi farklı salonda gerçekleştirilen çalıştay sonrasında Kuran-ı Kerim dersinin daha etkili ve verimli bir hale gelmesini sağlamak için sunulan görüş ve teklifler değerlendirilecek. Karşılaşılan problemlere yönelik çözüm önerileri raporlanacak. Bu raporlar üzerinden erken çocukluk döneminden başlayarak üniversiteye kadar Kur’an-ı Kerim öğretimi süreçlerinde bir yol haritası çıkarılacak.